5 ECTS credits
128 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4018353ENR voor alle studenten in het 2e semester met een verdiepend master niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Om in te schrijven voor dit opleidingsonderdeel moet de student geslaagd zijn voor 'Anatomie in vitro' en 'Biomechanica toegepast op de sport'
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Lichamelijke Opvoeding & Kinesitherapie
Verantwoordelijke vakgroep
Bewegings- en Sportwetenschappen
Onderwijsteam
Peter Clarys (titularis)
Dirk Aerenhouts
Vickà Versele
Onderdelen en contacturen
0 contacturen Exam
13 contacturen Lecture
13 contacturen Practical exercises
26 contacturen Self study
Inhoud

De meest recente cijfers rond de voedselconsumptiepeiling in Vlaanderen worden gebruikt als inleiding in de cursus. Vergelijking met verschillende landen worden gemaakt en richtlijnen van de WereldGezondheidsOrganisatie worden besproken.
De richtlijnen rond gezonde voeding worden per voedingsgroep grondig besproken.  Voor de verschillende macro nutriënten worden de gezondere en de minder gezondere opties besproken.

Verschillende nationale en internationale indexen van voedingskwaliteit worden toegepast en besproken. De voedingsvoorlichtingsmodellen zoals gebruikt in verschillende Europese landen worden vergeleken.
Specifieke items rond gezonde voeding en claims worden geanalyseerd (bv. plantaardige voeding, zuur-base evenwicht van de voeding, anti-oxydanten, secundaire plantenstoffen, kunstmatige voedingsstoffen, functionele voedingsmiddelen, balaststoffen,…). Aspecten van duurzaamheid in functie van de voedingspatronen worden toegepast (zie EAT-Lancet report).
Daarnaast worden ook verschillende aspecten van sportvoeding besproken.
Vanuit de chronologie van de verschillende internationale  position stands rond sportvoeding wordt de evolutie van sportvoeding geschetst.  Aan de  hand van deze internationale postion stands voor specifieke sporten (voetbal, atletiek) wordt de complexiteit van sportvoeding toegelicht.
De richtlijnen betreffende voedingsinname voor, tijdens en na het trainen en de competitie worden bij verschillende sporten besproken (duursporten, krachtsporten, sporten met gewichtsbeperking).
Speciale aandacht gaat naar het kritisch analyseren van verschillende voedingsstrategiën ifv prestatie (o.a. sportdranken, voedingssupplementen…).
Aandacht wordt besteed aan de “gezonde opties” binnen de sportvoeding.

P.O.: de student analyseert zijn eigen voedingsbehoefte (bewegingsdagboek) en voedingsinname (door middel van een 3-daagse anamnese en een voedselfrequentie vragenlijst) en weegt af ten opzichte van de gezondheidsnorm en de normen geldig in zijn specifieke sport. Een vergelijking tussen de verschillende methoden wordt gemaakt.
Na vaststelling van de afwijkingen  wordt een remediëring voorgesteld.

Verschillende indexen m.b.t. de kwaliteit van de voeding worden toegepast
 

Studiemateriaal
Handboek (Aanbevolen) : Food Nutrition and the Prevention of Cancer, A global perspective, World Cancer Research Fund, BIB, 9781899533053, 1997
Praktisch cursusmateriaal (Aanbevolen) : ACSM Position Stand on Weight loss in Wrestlers, Med. Sci Sports Exerc., Vol 28, no 2, 1996
Handboek (Aanbevolen) : Sport Nutrition, An introduction to energy production and performance, A . Jeukendrup, M. Gleeson, 3de, Human Kinetics, 9781492529033, 2018
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Nutrition and Athletic Performance, American College of Sports Medicine – American Dietetic Association – Dietitians of Canada, DOI:10.1249/MSS.0b013e18190eb86
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : ISSN exercise & sport nutrition review. Research & recommendation, htpp://www.jissn.com/content/7/1/7
Praktisch cursusmateriaal (Vereist) : Artikel ivm voeding en gezondheid, analyse en bespreking van wetenschappelijke publicatie
Praktisch cursusmateriaal (Aanbevolen) : Powerpoint presentatie van de docent
Bijkomende info

Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van een powerpoint presentatie.

 

De studenten kunnen voor het practicum ondersteuning krijgen voor de analyse van het eetdagboek via de NUBEL software.

 

Leerresultaten

Algemene competenties

Verwerven van kennis en inzicht in de realtie voeding, fysieke activiteit en gezondheid.
Kennis van de richtlijnen rond gezonde voeding.
Kunnen analyseren van voedingsinname, voedingsgewoontes.
Kunnen afwijkingen van voedingsrichtlijnen vast stellen en remediëren.

 

Begrippen van duurzame voeding kunnen toepassen.
 

 

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Schriftelijk bepaalt 50% van het eindcijfer

WPO Praktijkopdracht bepaalt 50% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Schriftelijk dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Exam theorie met een wegingsfactor 1 en aldus 50% van het totale eindcijfer.

Binnen de categorie WPO Praktijkopdracht dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Evaluatie werkboek met een wegingsfactor 1 en aldus 50% van het totale eindcijfer.

Aanvullende info mbt evaluatie

Schriftelijk examen in verband met de theoretische achtergrond  (HOC) en de toepassing van de EAT-lancet  principes en principes van gedragsverandering voor gezonde en duurzame voeding : 50%,

Evaluatie werkboek: 50%.

Het werkboek dient ingeleverd te worden de 3de week na het lentereces. De niet tijdig ingeleverde werken worden naar 2de zittijd verwezen.

 

Het deelresultaat  van de examenonderdelen theorie en het werkboek worden bij een resultaat  van minstens 10/20 automatisch overgedragen naar de tweede zittijd of naar het volgend academiejaar

 

In geval er onvoloendes zijn op een van beide onderdelen (cijfer lager dan 8/20) wordt er afgeweken van het gewogen gemiddelde en geldt het laagste deelresultaat als je examenresultaat.

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Educatieve master in de lichamelijke opvoeding: standaard traject (120 ECTS, Etterbeek)
Master in de bewegings- en sportwetenschappen: Afstudeerrichting fysieke activiteit, fitheid en gezondheid - profiel sporttraining en coaching
Master in de bewegings- en sportwetenschappen: Afstudeerrichting fysieke activiteit, fitheid en gezondheid - profiel sportbeleid en sportmanagement
Master in de bewegings- en sportwetenschappen: Afstudeerrichting sporttraining en coaching - profiel fysieke activiteit, fitheid en gezondheid
Master in de bewegings- en sportwetenschappen: Afstudeerrichting sportbeleid en sportmanagement - profiel fysieke activiteit, fitheid en gezondheid
Master in de bewegings- en sportwetenschappen: Afstudeerrichting fysieke activiteit, fitheid en gezondheid - profiel onderzoeksmatige verdieping
Master in de bewegings- en sportwetenschappen: Afstudeerrichting fysieke activiteit, fitheid en gezondheid - profiel onderwijs