7 ECTS credits
175 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4004046FNR voor alle studenten in het 1e en 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.

Semester
1e en 2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Alvorens men kan inschrijven voor "Industriële microbiologie" dient men geslaagd te zijn voor "Microbiologie", "Wiskundige en fysische modellen", "Warmte- en stromingsleer" (basisbegrippen en modelleren) en "Mechanische en thermische bewerkingen" en ingeschreven of geslaagd te zijn voor "Biochemische ingenieurstechnieken" en "Geïntegreerd practicum industriële biotechnologie".
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Luc De Vuyst (titularis)
Onderdelen en contacturen
39 contacturen Hoorcollege
39 contacturen Werkcolleges, practica en oefeningen
Inhoud

Theorie (39 h HOC):

- Celkweektechnieken en upstream processing:
fundamentele aspecten van microbiële, dierlijke en plantaardige celkweek
nutritionele vereisten voor celkweek (celnutriënten, cultuurmedia en mediumformulering);
kweken van microbiële cellen (bereiding van cultuurmedia, sterilisatie van cultuurmedia, inoculumopbouw).
- Microbiële cellen - bronnen, fysiologische controle en stamverbetering:
herkomst en bewaring van micro-organismen;
screening naar micro-organismen (screeningsmethoden);
biokatalysatorontwikkeling (fysiologische controle, stamverbetering door mutatie en selectie, genetische recombinatie, omica).
- Microbiële kinetiek:
vegetatieve groei van unicellulaire micro-organismen, namelijk bacteriën, gisten en filamenteuze schimmels (kwantificatie van groei, specifieke groeiparameters, stoechiometrie);
process engineering (fysische en chemische controle van de microbiële celomgeving met nadruk op temperatuur, zuurtegraad, opgeloste zuurstofconcentratie en warmtegeneratie);
modelbouw voor microbiële kinetiek (Monod-vergelijking, exponentiële groei en sigmoïdale batchgroeicurve, kubische pelletgroei en diffusiebeperkingen, lineaire wet voor substraatconsumptie, vergelijking van Luedeking-Piret, enzymproductie).
- Analyse en ontwerp van fermentoren:
bouw en werking van een fermentor;
indeling van fermentoren op basis van het cultivatieprincipe (batch, continu cultuur met nadruk op de chemostaat, chemostaat met celrecirculatie, chemostaatreactoren in serie, fed-batch; homogene en heterogene reactoren met nadruk op het solid state fermentatieproces; tank-, kolom- of toren- en loop-fermentoren);
indeling van fermentoren op basis van het aëratiesysteem (oppervlaktecultuur en submerse cultuur, statische en dynamische luchtverdelers);
indeling van fermentoren op basis van het agitatiesysteem (overzicht).
- Toepassingen van industriële fermentatieprocessen:
productie van biomassa: bakkersgist, starterculturen en voedingssupplementen, bodem- en zaadinocula, single cell protein en single cell oil, vaccins, biologische wapens;
productie van primaire metabolieten: alcoholen, solventen, organische zuren, aminzozuren, vitaminen, coënzymen en pigmenten, nucleotiden en derivaten.

Theoretische oefeningen (9 h WPO) en computeroefeningen (12 h WPO):
- dataverwerking (lineaire en niet-lineaire regressie) en interactieve simulatie (PC, Excel);
- stoechiometrie van microbiële groei en productvorming;
- microbiële kinetiek;
- bepaling van de biokinetische parameters mumax, Ks, Y'x/s en ms;
- kinetiek van batch-, chemostaat- en fed-batch-fermentatieprocessen.

Excursies (18 h WPO):
Tijdens twee volle dag-excursies wordt een bezoek gebracht aan bedrijven actief op het gebied van industriële fermentatie: enzymproductie, bakkersgistproductie, citroenzuurproductie

Studiemateriaal
Cursustekst (Vereist) : Industriële microbiologie, Syllabus, L. De Vuyst
Handboek (Aanbevolen) : Principles of Fermentation Technology, P.F. Stanbury, A. Whitaker and S.J. Hall, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780080999531
Handboek (Aanbevolen) : Industrial Microbiology, M.J. Waits, N.L. Morgan, J.S. Rocky and G. Higton, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780632053070
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Industriële microbiologie, Power point presentatie beschikbaar, L. De Vuyst, Canvas
Handboek (Aanbevolen) : Brock Biology of Microorganisms, M.T. Madigan, J.M. Martinko & J. Parker, 14de, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9781292018317, 2015
Handboek (Aanbevolen) : Biotechnology, A Textbook of Industrial Microbiology, Wulf Crueger and Anneliese Crueger, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9789385998638, 2017
Handboek (Aanbevolen) : Bioprocess Engineering Principles, Pauline M. Doran, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780122208515
Handboek (Aanbevolen) : Bioprocess Engineering Basic Concepts, Michael L. Shuler & Fikret Kargi, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780137062706
Handboek (Aanbevolen) : Biochemical Engineering, James M. Lee, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780130853172, 1991
Handboek (Aanbevolen) : Fermentation Microbiology and Biotechnology, E.M.T. El-Mansi and C.F.A. Bryce, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9781439855799, 2011
Handboek (Aanbevolen) : Basic Biotechnology, C. Ratledge and B. Kristiansen, Beschikbaar in VUB-bibliotheek, 9780521549585, 2006
Bijkomende info

Theoretische oefeningen, computeroefeningen, practica en excursies zijn verplicht.

Leerresultaten

Algemene competenties

- Basisprincipes van microbiële fysiologie, stamverbetering, biochemische deregulatie van metabolische pathways en fermentatietechnieken kennen, begrijpen en kunnen toepassen.
- Gegeven formules in verband met de kinetiek van microbiële groei en productvorming en de cultivatieprincipes (batch, continu cultuur, fed-batch) kunnen afleiden en kunnen gebruiken om eenvoudige problemen op te lossen.
- De bestudeerde basisprincipes, microbiële kinetiek en cultivatieprincipes kunnen gebruiken om industriële fermentatieprocessen te analyseren (biomassaproductie, productie van primaire metabolieten, productie van secundaire metabolieten, enzymproductie, productie van recombinante eiwitten).
- Principes in verband met microbiële fysiologie enerzijds en fermentatietechniek anderzijds kunnen aanwenden om geschikte fermentatiestrategieën met een hoge productiviteit te kunnen ontwikkelen voor een bepaalde microbiële stam en/of metaboliet.

 

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 60% van het eindcijfer

Examen Schriftelijk bepaalt 40% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • mondeling examen met een wegingsfactor 1 en aldus 60% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Mondeling examen over het kennen en begrijpen van de basisprincipes van stamverbetering en biochemische deregulatie van metabolische pathways, toegepast op gegeven (industriële) fermentatieprocessen (1 vraag), microbiële kinetiek en fermentatietechnieken (1 vraag), fysiologie en technologie van de belangrijkste industriële micro-organismen (1 vraag).

Binnen de categorie Examen Schriftelijk dient men volgende opdrachten af te werken:

  • schriftelijk examen met een wegingsfactor 1 en aldus 40% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Schriftelijk examen (gesloten boek) over het toepassen van de microbiële kinetiek (1 oefening) en fermentatietechnieken (1 oefening) om eenvoudige problemen wiskundig op te lossen (gebruik van computer).

Aanvullende info mbt evaluatie

Mondeling examen over het kennen en begrijpen van de basisprincipes van stamverbetering en biochemische deregulatie van metabolische pathways, toegepast op gegeven (industriële) fermentatieprocessen (1 vraag), microbiële kinetiek en fermentatietechnieken (1 vraag) en terminologie (1 vraag).

Schriftelijk examen (gesloten boek) over het toepassen van de microbiële kinetiek (1 oefening) en fermentatietechnieken (1 oefening) om eenvoudige problemen wiskundig op te lossen (gebruik van computer).

Puntenverdeling: schriftelijk 8 en mondeling 12 van de 20 punten. De student moet op beide onderdelen geslaagd zijn. Indien dit niet het geval is, wordt het laagste cijfer verkregen op een van de twee onderdelen gegeven. Er kan wel vrijstelling verkregen worden voor het geslaagde onderdeel in een daaropvolgende zittijd.

Namen van micro-organismen, enzymen en scheikundige formules dienen gekend te zijn. Indien dit niet het geval is, is de student(e) niet geslaagd.

 

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: medische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: moleculaire biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: agrobiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: voedingsbiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: chemische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: biochemische biotechnologie