3 ECTS credits
90 u studietijd
Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4007449ENR voor alle studenten in het 1e semester met een verdiepend master niveau.
Hoorcolleges:
- Melk: oorsprong, chemische samenstelling en fysicochemische eigenschappen
- Microbiologie van de melk en van van melk afgeleide producten
- Biochemie van de melkzuurbacteriën
- Bewerkingsprocessen van melk (o.a. centrifugatie, homogenisatie, thermische behandelingen en de daarbijhorende apparatuur en processchema's)
- Verwerkingsprocessen van melk (o.a. bereiding van kaas, yoghurt en boter en de daarbijhorende apparatuur en processchema's)
- Functionele levensmiddelen: probiotica, prebiotica, synbiotica
WPO:
- Bereiding van kaas in de zuivel-pilootinstallatie van de Hogeschool Gent
- Bezoek aan een producent van probiotica
Practica en excursies zijn verplicht
Een inzicht verwerven in de technologie van een zuivelbedrijf met inbegrip van de chemie, microbiologie, biochemie en proceskunde (be- en verwerkingsprocessen, fermentatieprocessen, apparatuur) van melk en van zuivelproducten.
De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer
Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:
Mondeling examen over het kennen en begrijpen van de technologie van een zuivelbedrijf (twee hoofdvragen).
Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: medische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: moleculaire biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: agrobiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: chemische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: biochemische biotechnologie