3 ECTS credits
90 u studietijd
Aanbieding 1 met studiegidsnummer 1007942BNR voor alle studenten in het 1e semester met een verdiepend bachelor niveau.
De bedoeling van deze cursus is om na te gaan en te begrijpen wat de menselijke (biosociale) voedingsnoden en responsen zijn, te schetsen wat de huidige wereldwijde malnutritiecrisis in het Westen en ontwikkelingslanden inhoudt en aan te geven wat het succes en het pobleem is van verscheidene dieetstrategieën.
Eigen syllabus = powerpoint-presentatie.
- Kennis van de voornaamste voedingscomponenten en hun rol in het menselijke lichaam (macronutriënten, micronutriënten, voedingsvezel)
- Kennis van de verwerking van deze componenten in het lichaam via de vertering en het metabolisme - en de endocriene controle hierover
- Kennis van de (kwantitatieve) aspecten van nutritionele behoeften en aanbevelingen
- Inzicht in de complexiteiten en valkuilen van voedingsonderzoek
- Inzicht in de effecten van verscheidene levensmiddelen en diëten op gezondheid/ziekte
- Inzicht in de maatschappelijke dimensies en implicaties van voeding
- Inzicht in het belang van voedingsleer voor de levensmiddelenindustrie (novel en functionele voeding, wetgevend kader)
De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer
Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:
- Mondeling examen (met optionele en zeer korte schriftelijke voorbereiding - max. 5’)
- Vertrekkend van drie items (een ‘typemaaltijd’ en twee belangrijke nutritionele concepten)
- Holistische evaluatie die de kwaliteit van de volledige discussie in rekening neemt
- Belangrijk hierbij is om de informatie te kunnen interrelateren en om belangrijke kennishiaten te vermijden
Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: Standaard traject