3 ECTS credits
90 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 1007942BNR voor alle studenten in het 1e semester met een verdiepend bachelor niveau.

Semester
1e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Je hebt ‘Biochemie’ gevolgd, alvorens ‘Voedingsleer’ op te nemen.
Onderwijstaal
Nederlands
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Frederic Leroy (titularis)
Onderdelen en contacturen
26 contacturen Hoorcollege
Inhoud

De bedoeling van deze cursus is om na te gaan en te begrijpen wat de menselijke (biosociale) voedingsnoden en responsen zijn, te schetsen wat de huidige wereldwijde malnutritiecrisis in het Westen en ontwikkelingslanden inhoudt en aan te geven wat het succes en het pobleem is van verscheidene dieetstrategieën.

Studiemateriaal
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Voedingsleer, Eigen syllabus / powerpointpresentaties
Bijkomende info

Eigen syllabus = powerpoint-presentatie.

Leerresultaten

Algemene competenties

- Kennis van de voornaamste voedingscomponenten en hun rol in het menselijke lichaam (macronutriënten, micronutriënten, voedingsvezel)
- Kennis van de verwerking van deze componenten in het lichaam via de vertering en het metabolisme - en de endocriene controle hierover
- Kennis van de (kwantitatieve) aspecten van nutritionele behoeften en aanbevelingen
- Inzicht in de complexiteiten en valkuilen van voedingsonderzoek
- Inzicht in de effecten van verscheidene levensmiddelen en diëten op gezondheid/ziekte
- Inzicht in de maatschappelijke dimensies en implicaties van voeding
- Inzicht in het belang van voedingsleer voor de levensmiddelenindustrie (novel en functionele voeding, wetgevend kader)

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Mondeling examen met een wegingsfactor 1 en aldus 100% van het totale eindcijfer.

    Toelichting: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding over het kennen en begrijpen van de basisprincipes van de voedingsleer (3 vragen). Het examen polst ook naar het kunnen aanwenden van deze basisprincipes in een bredere toepassingscontext en naar inzicht in kwantitatieve probleemstellingen.

Aanvullende info mbt evaluatie

- Mondeling examen (met optionele en zeer korte schriftelijke voorbereiding - max. 5’)
- Vertrekkend van drie items (een ‘typemaaltijd’ en twee belangrijke nutritionele concepten)
- Holistische evaluatie die de kwaliteit van de volledige discussie in rekening neemt
- Belangrijk hierbij is om de informatie te kunnen interrelateren en om belangrijke kennishiaten te vermijden

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Bachelor in de bio-ingenieurswetenschappen: Standaard traject