6 ECTS credits
150 u studietijd

Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4012237FNR voor alle studenten in het 2e semester met een gespecialiseerd master niveau.

Semester
2e semester
Inschrijving onder examencontract
Niet mogelijk
Beoordelingsvoet
Beoordeling (0 tot 20)
2e zittijd mogelijk
Ja
Inschrijvingsvereisten
Dit betreft een uitdovend studiedeel. Hiervoor kan enkel worden ingeschreven indien je het studiedeel vorig academiejaar opnam maar er niet voor slaagde.
Onderwijstaal
Nederlands
Uitdovend
Ja
Faculteit
Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
Verantwoordelijke vakgroep
Bio-ingenieurswetenschappen
Onderwijsteam
Frederic Leroy (titularis)
Bruno Pot
Onderdelen en contacturen
Inhoud

Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne:

- voedselbederf
- intrinsieke en extrinsieke factoren, impliciete en procesfactoren
- 'specific spoilage organisms' per type levensmiddel
- bederfpatronen per type levensmiddel
- kennis van voornaamste voedselpathogenen (veiligheidsklassen, afweermechanismen, infecties, werkingsmechanismen, virulentiefactoren, diagnose en remediatie).
- kennis conserveringstechnieken (reiniging, principes, resistenties)
- kennis HACCP (principes, regelgeving)
- werkcolleges: dataverwerking via commercieel softwarepakket  voorafgegaan door enkele theoretische overschouwingen: datatypes, databankopbouw, datanormalisatie, clustering, PCA, neurale netwerken, statische technieken (aanwezigheid is verplicht)
- zelfstandige werkvorm: opstellen HACCP plan bij een bedrijf naar keuze (te kiezen in overleg met docent) of uitgebreide bespreking voedselbederver; aspecten van detectie en remediatie (te kiezen in overleg met docent)

Kwantitatieve en predictieve microbiologie:

- Kwantitatieve microbiologie (thermodynamica, ...)
- Predictieve microbiologie (inclusief primaire, secondaire en tertiare modellering)
- Introductie tot systeembiologische aanpak (MFA, MCA, enz.)
- Werkcolleges: op de theorie afgestemde computeroefeningen (aanwezigheid is verplicht)

Studiemateriaal
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Levensmiddelenmicrobiologie en -ecologie, Eigen syllabus / powerpointpresentaties
Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Software (freeware of samenwerking met bedrijf)
Handboek (Aanbevolen) : Microbiologie alimentaire, Guiraud, Dunod, 9782100570089, 2012
Handboek (Aanbevolen) : Brock Biology of microorganisms, Madigan, Martinko, Parker, 16de, Prentice Hall International INc., 9781292404790, 2021
Handboek (Aanbevolen) : Essentials of the Microbiology of Foods, A Textbook for Advanced Studies, Mossel, Corry, Struijk and Baird, BIB, 9780471930365, 1995
Bijkomende info

De cursus heeft oog voor de bedrijfsrealiteit van de voedingsindustrie. Korte discussiemomenten rond actuele mediagebeurtenissen zijn mogelijk. Eigen syllabus / powerpointpresentaties
Software (freeware of samenwerking met bedrijf)

Aanvullend studiemateriaal:

- Essentials of the Microbiology of Foods. Mossel, Corry, Struijk and Baird. John Wiley & Sons Ltd. ISBN 9780471930365
- Brock. Biology of microorganisms. Madigan, Martinko, Parker. Prentice Hall International INc. ISBN 9781292018317
- Microbiologie alimentaire. Guiraud. Dunod. ISBN 9782100570089

Leerresultaten

Algemene competenties

De hoorcolleges zijn gericht op het verwerven van inzicht in voedselbederf (micro-organismen, bederffactoren en -patronen). Kennis van de voornaamste voedselpathogenen, conserveringstechnieken, HACCP en wetgeving. Verder zal ook inzicht verworven worden in het gebruik van kwantitatieve technieken voor de studie van microbiële systemen en hiermee geassocieerd metabool gedrag, in het bijzonder het gebruik van kwantitatieve microbiële populatie- en metabolietkinetiek, modellering en predictieve microbiologie. De werkcolleges zijn gericht op het gebruik van relevante software en modelleringstechnieken. Een zelfstandige werkvorm is gericht op het zelfstandig en kritisch verwerven van inzichten in wetenschappelijke/technologische materie en de schriftelijke rapportering hiervan.

Beoordelingsinformatie

De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 50% van het eindcijfer

Andere bepaalt 50% van het eindcijfer

Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Mondeling Pot met een wegingsfactor 50 en aldus 50% van het totale eindcijfer.

Binnen de categorie Andere dient men volgende opdrachten af te werken:

  • Permanente LEROY met een wegingsfactor 50 en aldus 50% van het totale eindcijfer.

Aanvullende info mbt evaluatie

Onderdeel 1) Levensmiddelenmicrobiologie en hygiëne:

Mondeling examen over kennis en begrip basisprincipes. Twee kennisvragen, één integratievraag en één appreciatievraag. Kandidaat kiest zelf uit groot aantal vragenlijsten en krijgt max. 30 min voorbereiding.

Onderdeel 2) Kwantitatieve en predictieve microbiologie:

De evaluatie omvat een toetsing van het inzicht in de cursus aan de hand van computeroefeningen en theoretische vragen (op permanente basis, 20% van het cijfer, geen tweede zittijd mogelijk). Op het einde van de oefeningensessie wordt een finale oefening uitgevoerd met mondelinge bespreking (80% van het cijfer).

Beide onderdelen (1 en 2) worden uitgemiddeld. In geval er een onvoldoende (<10/20) behaald wordt op één van beide onderdelen, wordt er afgeweken van het gewogen gemiddelde en zal het laagste cijfer als eindcijfer gehanteerd worden. Indien de student minstens 10/20 scoorde voor een onderdeel, maar niet slaagt voor het vak, wordt dit deelcijfer (≥10/20) automatisch overgedragen naar de tweede zittijd en naar volgend academiejaar.

Informatie over tweede zittijd:

Onderdeel 1) Levensmiddelenmicrobiologie en hygiëne: idem 1ste zittijd

Onderdeel 2) Kwantitatieve en predictieve microbiologie:

- 20% van het cijfer wordt overgedragen van 1ste zittijd
- 80% van het cijfer is een finale oefening met mondelinge bespreking.

Toegestane onvoldoende
Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.

Academische context

Dit studiedeel maakt geen deel uit van vastgelegde afstudeervereisten. Het is aldus een vrij keuzevak.