3 ECTS credits
90 u studietijd
Aanbieding 1 met studiegidsnummer 4017175FNR voor alle studenten in het 2e semester
met een gespecialiseerd master niveau.
- Semester
- 2e semester
- Inschrijving onder examencontract
- Niet mogelijk
- Beoordelingsvoet
- Beoordeling (0 tot 20)
- 2e zittijd mogelijk
- Ja
- Inschrijvingsvereisten
- Men mag zich niet inschrijven voor zowel “Levensmiddelentechnologie”, “Technologie van Plantaardige Producten” als “Technologie van Dierlijke Producten”.
- Onderwijstaal
- Nederlands
- Faculteit
- Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetensch.
- Verantwoordelijke vakgroep
- Bio-ingenieurswetenschappen
- Onderwijsteam
- Geert Angenon
(titularis)
- Onderdelen en contacturen
- 26 contacturen Hoorcollege
- Inhoud
- Deel 1: oliën en vetten
1. Samenstelling van oliën en vetten
2. Classificatie van oliën en vetten
3. Bronnen van oliën en vetten
4. Productie van oliën en vetten
5. Raffinage van oliën en vetten
6. Fractionatie en chemische modificatie van oliën en vetten
7. Eindproducten
8. Engineering van vetten en vetoplosbare vitamines in grondstoffen van plantaardige oorsprong
Deel 2: Suiker
1. Bietsuiker
1.1. De grondstof
1.2. De verwerking
2. Rietsuiker
2.1. De grondstof
2.2. De verwerking
3. Fructanen
3.1. Grondstof en winning
3.2. Gebruik
3.3. Modidificatie van planten voor fructaanproductie
Deel 3: Granen
1. De structuur van granen
2. De biochemische samenstelling van granen
3. De opslag van granen
4. Het vermalen van granen – droge vermaling, natte vermaling
5. Verwerking van rijst
6. Gerst – vermouten
7. Brood en pasta
8. Modificatie van granen
Deel 4: Eiwittechnologie
1. Grondstoffen en samenstelling
2. Soja
3. Traditionele sojaproducten
4. Eiwitproducten afgeleid van soja
5. Veredeling van soja
Plantenbiotechnologie
1. Transgene planten
2. Modificatie van metabolische pathways
3. Detectie van GGO’s
3.1. Geauthoriseerde en gecommercialiseerde genetisch gewijzigde gewassen
3.2. Detectiestrategieën en -technieken
4. Wetgeving i.v.m. GGO’s
5. Andere biotechnologische veredelingstechnieken
- Studiemateriaal
- Digitaal cursusmateriaal (Vereist) : Technologie van de plantaardige producten, Een cursus en relevante overzichtsartikelen worden ter beschikking gesteld
- Bijkomende info
geen
- Leerresultaten
-
Algemene competenties
De studenten verwerven algemene kennis over de technologie van de belangrijkste groepen plantaardige producten. Ze verwerven basiskennis van de plantaardige grondstoffen en hun samenstelling, verwerking en bewerking en van de eindproducten (voedings- zowel als niet-voedingsproducten). Tevens verwerven ze inzicht over de plantenbiotechnologie ende biotechnologische aanpassingen van plantaardige grondstoffen om nutritionele of functionele eigenschappen te verbeteren.
- Beoordelingsinformatie
-
De beoordeling bestaat uit volgende opdrachtcategorieën:
Examen Mondeling bepaalt 100% van het eindcijfer
Binnen de categorie Examen Mondeling dient men volgende opdrachten af te werken:
- Mondeling examen
met een wegingsfactor 1
en aldus 100% van het totale eindcijfer.
Toelichting: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
- Aanvullende info mbt evaluatie
geen
- Toegestane onvoldoende
- Kijk in het aanvullend OER van je faculteit na of een toegestane onvoldoende mogelijk is voor dit opleidingsonderdeel.
Academische context
Deze aanbieding maakt deel uit van de volgende studieplannen:
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: medische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: moleculaire biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en genbiotechnologie: agrobiotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: chemische biotechnologie
Master in de bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: biochemische biotechnologie
Master of Biology: Molecular and Cellular Life sciences (enkel aangeboden in het Engels)